Next Generation Coffee hela bönor

Sedan början av 2000-talet är Löfbergs engagerade i utvecklingsprojekt för kaffebönder i Tanzania, genom International Coffee Partners, samt Colombia via Young Coffee Entrepreneurs.

Projekten arbetar bland annat med att stärka unga odlares kunskaper om entreprenörskap, produktivitet och hållbara odlingsmetoder för kaffe och på det viset säkerställa deras möjligheter att försörja sig på jordbruket. Kaffebönorna i Next Generation Coffee köps in från bönderna i dessa projekt och har unika smaker och aromer som måste upplevas.

Låt oss presentera Ana-Maria Zapata Palacio. 
Ana-Maria är en framgångsrik, ung kaffeodlare i nordvästra Colombia som plockar kaffebönorna till ”Next Generation Coffe”. Visste du att man faktiskt handplockade alla bönor. Ana-Maria började jobba med kaffe när hon var 17 år. Nu 8 år senare äger och odlar hon kaffe på en yta motsvarande 6 stycken fotbollsplaner. Hennes dröm är att kunna fortsätta växa och ge jobb åt flera. Hon är en av deltagarna i Next Generation Coffee – Kafferosteriet Löfbergs satsning på unga kaffeodlare. Ana-Marias och hennes familj levererar bönor till Colombia Brazil, Colombia Antioquia och Colombia Antioquia Espresso.

Olika sorters kaffebönor, rostning, blandning, malning och vatten det är början på resan för din kaffetår.

Precis som med vin har olika kaffesorter olika fyllighet och syrlighet som påverkar smaken utöver hur bönorna är rostade. Ingen kan säga vilket kaffe som är godast – det är upp till dig och dina smaklökar. Viktigt är att prova sig fram tills smaken känns rätt.  Lättrostat kaffe är syrligare i smaken medan mörkrostat är fylligare och med en mer intensiv arom.

Malningen av bönorna är viktig eftersom det är den som gör smaken efter att kaffet är bryggt. I våra automater är malningen anpassad för bästa resultatet i koppen i kombination med inställningen av gram per kopp som vi ställer in. Viktigt är också vattnets extraktionstid (tiden vattnet och kaffet är i kontakt med varandra) Slutligen har vi  vattnets temperatur och kvalité som är mycket viktigare än många tror, temperaturen på vattnet bör ligga runt 92 – 96 grader, är vattnet som kommer ur kranen hårt eller mjukt.

Var kommer kaffebönan ifrån?

Kaffebönan som i själva verket är ett frö  som du hittar inne i den röda frukten som växer på coffeaträdet. Trädet  härstammar från Etiopien där den första kaffebönan hittades runt 500-talet. Det vanligaste är att du hittar 2 frön per böna, men i runt 15% av bönorna finns det endast 1 böna. Den här bönan kallas peaberries eller caracolis, och ska ha en rikare smak än tvillingbönan.

Till Sverige anländer den dyrbara bönan runt 1685 och idag är Sverige ett av världens mest kaffetörstigaste länder. I snitt dricker vi mer än 3 koppar per  person och dag.

 

Coffea Arabica: Arabica är den viktigaste och mest populära av de kommersiellt odlade kaffearterna. Arten härstammar från Etiopien, men förekommer idag över hela bönbältet. Den står idag för drygt tre fjärdedelar av den globala kaffeproduktionen. Arabica är mer svårodlat och ger en mindre skörd än Robusta, vilket – tillsammans med den godare smaken – har resulterat i att Arabica är den dyrare av de två kaffesorterna. Ett annat av Arabicas kännetecken är att den innehåller lite koffein relativt till andra kaffesorter. Då koffein är det ämne som ger kaffe den bittra smaken är Arabica därför den minst bittra kaffesorten.

Coffea Robusta: Robusta har sitt ursprung i centrala Afrika, men majoriteten av världens Robusta-odlingar finns idag i Vietnam dit arten introducerades i början av 1900-talet. Robusta är lättare att producera och ger större skörd än Arabica-bönan, vilket gör den billigare att producera. Efter att den har rostats får den en fyllig smak med distinkt jordig karaktär, men på grund av det högre koffeininnehållet är den också mer bitter än Arabica-bönor. Robusta har ungefär dubbelt så mycket koffein som Arabica. Robusta används i regel för att späda ut Arabica-bönor i billigare blends (blandningar av bönor av olika art och rostning). Det används dock även i traditionella italienska espresso-blends för att ge kaffet en fylligare smak och bättre crema.

Liberica: är den minst populära bönan. Denna kaffeböna skördas  från kaffe Liberica-trädet som finns i Filippinerna, Malaysia och Indonesien. Trädet kan växa till 20 meter höjd och producerar mycket större frukt än Arabica frukterna. Den här kaffebönan har en unik och distinkt smak. Smaken karaktäriseras starkt av choklad- och berry-toner av sötma. Bönan står för en procent av allt odlat kaffe.